White paper: ‘Hoe creëer je een Blue Learning Zone?’
We leven in een veranderende wereld: klimaatverandering, migratie, robotisering, kunstmatige intelligentie, enz. Dit vraagt om nieuwe manieren van leren en onderwijzen. Stel je voor dat je het hele onderwijssysteem opnieuw zou mogen ontwerpen; je hebt alle vrijheid. Wat zou je dan doen? Kunnen we iets leren van de zogenaamde Blue Zones, waar mensen gezonder, langer en gelukkiger leven?
In dit blog geef ik je een kort voorproefje van mijn white paper ‘Het creëren van Blue Learning Zones’. Daarin vind je zeven principes die je kunnen helpen om je school te veranderen in een Blue Learning Zone. Een aantal leg ik hier kort uit; voor de uitgebreidere informatie (met verantwoording gebruikte literatuur), open dit white paper: https://antondevries.com/het-creeren-van-blue-learning-zones-16-mei-2023/
Er is ook een Engelstalige versie beschikbaar.
Het eerste principe is: weet waarvoor je leert.
Het doel is om te groeien naar een duurzame samenleving. Dat betekent dat je niet alleen kennis en vaardigheden opdoet, maar ook een houding en een moreel kompas ontwikkelt om positieve veranderingen te realiseren. Je leert om goed te zorgen voor jezelf, voor anderen en voor de hele samenleving.
Het derde principe is: houd stress onder controle.
Leren is soms spannend en uitdagend. Je moet je comfortzone durven verlaten, veerkracht tonen en kunnen omgaan met onzekerheid. Maar te veel stress is niet goed voor je. Hoe kun je leren om stress te verminderen? Het Building Learning Power-concept van professor Guy Claxton kan je daarbij helpen. Hij geeft je tips om leerstrategieën te ontwikkelen die je rustiger en zelfverzekerder maken.
Het vierde principe is: 80% regel.
Dit principe is geïnspireerd door de eetgewoonten in de Blue Zones. Daar eten mensen tot ze voor 80% vol zitten. Zo voorkomen ze dat ze te veel eten en hun lichaam overbelasten. Dit geldt ook voor leren: als je te veel informatie in één keer probeert te verwerken, raak je overbelast en onthoud je minder. Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en het geleerde te laten bezinken. De Cognitive Load Theory van John Sweller legt uit hoe dit werkt.
Het zevende principe is: wees een leider.
Dit gaat over het ‘zorgen voor iedereen’ en het stimuleren van emancipatie en verantwoordelijkheid van anderen. Dit zijn belangrijke aspecten van leiderschap in Blue Learning Zones. Als leraar, leider of professional kun je bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van anderen en de samenleving. Wees als het ware een ‘clockbuilder’; iemand die inspireert om een lerende omgeving op te bouwen, die gedurende een lange periode vele grote ideeën kan genereren.
De conclusie van de white paper is dat de principes van de Blue Learning Zones kunnen helpen om het onderwijs positief te transformeren en duurzame leeromgevingen te creëren. Het is belangrijk om deze principes te integreren in bestaande inhouden en onderwerpen, en om een andere kijk op leren te ontwikkelen die aansluit bij een groeimindset en een holistische benadering van ontwikkeling. Dit white paper geeft tot slot nog een aantal vragen, die als een soort checklist zijn te gebruiken.
Drs. Anton de Vries
31 mei 2023
www.antondevries.com