‘De zeven dimensies van Learning Power’
“People are usually afraid of change because they fear the unknown.
But the single greatest constant of history is that everything changes.”
― Yuval Noah Harari
Wat maakt dat iemand goed met gecompliceerde zaken om kan gaan? In een online gesprek van professor Guy Claxton, ontwerper van the Learning Power Approach, met Kath Murdoch, schrijfster van het boek ‘The Power of Inquiry’ (2015), kwam de vraag naar voren wat nu het belangrijkste is, wat je kan leren van deze complexe Covid tijd? Dit geldt niet alleen voor de onderwijswereld, maar ook voor andere sectoren in de maatschappij. Hoe krijgen we medewerkers (en leidinggevenden) veerkrachtig, nieuwsgierig en wendbaar? Een aanbeveling van Claxton is, om samen met je team, ruim tijd te nemen om te zoeken en te benoemen wat de plus van je school of organisatie is, of wilt zijn; wat is het wat je leerlingen naast cijfers en inhoud wilt meegeven? Wat wil je dat jou bedrijf aan waarde toevoegt aan de maatschappij? Ben je ook klaar voor Covid 22, of ‘welke ramp’ dan ook, als die zich gaat aandienen?
Het bredere perspectief
De Universiteit van Bristol heeft samen met TLO het Building Learning Power concept van Guy Claxton naar een breder perspectief getrokken, waardoor ook bedrijven kunnen reflecteren op hoe zij leren kunnen faciliteren en de Learning Power belangrijk kunnen maken. Vanuit de beschreven ‘Zeven dimensies van Learning Power’ ga ik drie in dit blog beschrijven.
Dimensie ‘Veranderen en leren’
Deze dimensie wordt gekarakteriseerd door een gevoel van eigenwaarde hoe je met de dagelijkse veranderingen in je leven om kan gaan en hoe je het geleerde kan gebruiken. Het is het begrip hebben dat ‘leren is geleerd’.
Kenmerken van een persoon hierbij zijn:
- Ziet leren als een positief onderdeel van het dagelijks leven.
- Is een ‘doorzetter’, voortdurend op zoek naar nieuwe leermogelijkheden.
- Accepteert persoonlijke verantwoordelijkheid voor leren, neemt de leiding en voegt zelfs activiteiten toe die ‘leren leren’ versterken.
- Gelooft in het vermogen om te veranderen en oefent overal waar mogelijk.
- Is van mening dat met gezamenlijke inspanningen de geest sterker kan worden, meer productief en wendbaar, net zoals lichaamsbeweging, discipline en voeding kracht en energie kunnen vrijmaken voor je lichaam.
- Ziet leren als een levenslang proces.
Dimensie ‘Kritische nieuwsgierigheid’
Wordt gekarakteriseerd door het willen weten wat de oorzaak of waarheid van zaken is of kan zijn, wil onder het oppervlak graven en accepteert minder aangeboren wijsheid.
Kenmerken hierbij zijn:
- Geniet van een uitdaging en complexiteit.
- Leert voornamelijk door persoonlijk dingen uit te werken, een natuurlijke probleemoplosser die op zoek is naar informatie en altijd de toepassingen en implicaties ervan moet begrijpen.
- Weerspiegelt de wens om meer informatie in te winnen op zoek naar verdere aanwijzingen en gerelateerde contexten.
- Accepteert veel minder de ‘aangeboren wijsheid’, komt graag onder de oppervlakte om van schijnbare waarheden meer te weten te komen.
- Roept logische en rationele vaardigheden op om dingen uit te werken.
- Is vaak de eerste om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leren.
Dimensie ‘Veerkracht’
Een oriëntatie hebben op veerkracht in de ontwikkeling van de eigen ‘Learning Power’. Geniet van uitdagingen, maar is ook krachtig als het moeilijk wordt; het tegenovergestelde is kwetsbaar en afhankelijk zijn.
- Bereid om te worstelen met het onbekende en om moeilijke concepten te verkennen, waarbij de beweging uit de eigen comfortzone wort verwelkomd.
- Goed in het accepteren en beheren van negatieve emoties, angsten en frustraties met betrekking tot leren.
- Ongeacht de schijnbare moeilijkheid, doorgaan met het behalen van persoonlijke doelen.
- Robuust en resoluut als het moeilijk wordt, reageert doelgericht op een uitdaging.
- Niet bang voor fouten maken.
- Houdt van het gevoel om iets te leren.
- In staat om geabsorbeerd te raken en betrokken te blijven ondanks interne of externe afleidingen.
De andere dimensies zijn:
– Betekenis geven
– Creativiteit
– Leren met anderen
– Strategisch bewustzijn
Leiderschap
Er moet veel worden geleerd en gepresteerd in deze Covid tijd; wat heb ik te herzien, hoe pas ik me aan en breng daarbij samenhang aan? Wat leer ik van deze complexe situatie? En natuurlijk welke waarde wil je als bedrijf toevoegen aan de maatschappij? Als je van je weknemers de attitudes vraagt welke in de dimensies impliciet en expliciet staan, wat laat ik als leidinggevende aan voorbeeldgedrag dan zien? Welke vormen van leidinggeven passen bij deze verschillende dimensies? In ieder geval zal je veel vanuit de leermodus kunnen gaan benaderen, zonder het oog te verliezen voor de prestaties die nodig zijn. In een volgend blog zal ik daarover meer uitleg over geven.
6 november 2020,
drs. Anton de Vries,
trainer adviseur Building Learning Power
http://www.antondevries.com
Literatuur:
- Building Learning Power with elli (2017)
- Powering Up Your School: Learning power approach to school leadership (2020)
- Kath Murdoch and Guy Claxton on youtube: https://www.youtube.com/watch?v=FxsdtWqozQA
You may also like
Schoolleiders; organiseer een ‘white space’ voor je team
- by
- in Blog