En daar zijn de leerlingen weer!
Komende week gaat ook Noord Nederland weer naar school; met frisse moed staan teamleden klaar om leerlingen kennis, vaardigheden en soms ook attitudes bij te brengen. Vaak is er een ‘gouden weken programma’, waarbij een fundament voor de groepsvorming en de sfeer kan worden neergezet.
Misschien toch nog even een moment van reflectie; wat ging er goed afgelopen schooljaar? Kun je deze meenemen in het nieuwe schooljaar? Wat was een uitdaging? Hoe kan je deze uitdaging aanpakken dit jaar? Ken je uit jouw eigen schoolgeschiedenis nog een leraar (model) die hier pedagogisch/didactisch handig mee omging? Welke strategieën gebruikte hij of zij?
Leren is te leren
De komende tijd wil ik op onderdelen wat meer schrijven over Building Learning Power (ook wel The Learning Power Approach genoemd) van prof Guy Claxton. In zijn benaderingswijze heeft hij het over hoe we leerlingen kunnen laten ‘leren leren’. Deze leercapaciteiten (voor leerlingen ook wel ‘leerspieren’ genoemd) zijn goed te trainen naar goede leergewoonten; er is ook voldoende onderzoek gedaan naar wat werkt bij leren, en wat nauwelijks of niet.
Een aantal principes komen veelvuldig terug:
- Het gebruik van visuele ankers om je te helpen bij het trainen van je leerspieren naar goede leergewoonten
- Het gebruik van leertaal en het gesprek met leerlingen over leren
- Het inzetten van leerstrategieën om veerkrachtiger, vindingrijker, socialer en reflectiever te kunnen worden in het leren.
- De vakinhouden (op natuurlijke wijze) in de les combineren met de trainen leercapaciteiten (leerspieren)
- Het leren aangaan met de wetenschap dat het niet altijd gemakkelijk is en dat juist bij leren hoort.
- Dat je zelf als leraar een belangrijk rolmodel bent in het leren
- Ouders ook een goede bijdrage kunnen leveren bij dit alles.
Een voorbeeld: visueel anker in de klas.
In deze groep 8 is de leerkuil van James Nottingham besproken. Velen in Nederland kennen zijn ‘Learning pit’ theorie. In de kern gaat het erom dat het wel vervelend is om onder in de kuil te zitten bij het leren, maar dat je op allerlei manieren (strategieën) jezelf kan helpen – of door mede leerlingen – om er weer uit te klimmen. De inzet van de verschillende leerspieren van BLP helpen daarbij.
Deze leerling heeft zijn vindingrijkheid gebruikt en een eigen leerkuil ontworpen en getekend. Deze ligt in zijn vak en kan op elk moment weer even worden gepakt om te reflecteren op wat hij kan doen.
Leraren hebben een zeer belangrijk beroep; via het onderwijs worden leerlingen mede voorbereid voor de (soms lastige) toekomst. Ze verdienen onze aller steun!
30 augustus 2023
drs. Anton de Vries
Meer weten?
Links:
Dalton Visie 2018: https://daltonvisie.nl/building-learning-power/
Tedx Guy Claxton https://www.youtube.com/watch?v=JxWybvns1jg
Becky Carlzon, Trevor MacKenzie & Ron Berger – Austin’s butterfly as a provocation
https://www.youtube.com/watch?v=Ptco5Z-jpm4