500.000 views en 14.500 likes op Linkedln
Wow wat gebeurt hier, dacht ik? Het ging snel ‘los’ nadat ik een bericht van de Rijksoverheid over extra gelden voor onderwijs had herzien en geplaatst op Linkedln. Het meer benaderen vanuit een positieve (leer)mindset, met de daarbij behorende taal, gaf voor veel mensen uit allerlei sectoren de prikkel om het te liken en het bericht ook te delen.
loopbaan en studiecoach
Niet alleen een taalspelletje
Nee, ik ontken niet dat een flink aantal leerlingen en studenten nadelen hebben ondervonden in deze vervelende tijd. Niet iedereen heeft zijn of haar omstandigheden of kan qua persoonlijkheid goed of minder goed met de situatie omgaan. Het herzien van de gebruikte taal in het overheidsbericht heeft voor mij te maken met anders kijken naar leren, anders dan het ‘denken vanuit tekorten’ (deficit thinking); iets wat zeer sterk is vertegenwoordigd in Nederland.

Leertaal
De gekozen taal en (pedagogische) benaderingswijze kan veel uitmaken. In mijn teamtrainingen Building Learning Power (prof. Guy Claxton) hebben we het regelmatig over ‘talking learnish’. Hoe lok je leren uit door andere type vragen en gesprekken aan te gaan met je leerlingen? Hoe prikkel je ze zodanig dan het appelleert aan de attitudes die ze moeten laten zien tijdens opdrachten e.d.? Veel leraren (inclusief mijzelf) gebruiken vaak het werkwoord ‘werken’ in het dagelijkse lesgeven; ‘we gaan aan het werk’, ‘heb je je werk af?’, enz. Maar als je meer het werkwoord ‘leren’ zou inzetten, dan geeft het een andere uitnodiging. Iets nieuws leren is namelijk veelal leuk en interessant. Ook vragen beginnen met ‘wat als’ prikkelen de verbeelding.

8 miljard extra geld: 1, 2 en 3 slag leren

Er valt in 2,5 jaar tijd 8 miljard te verdelen. Wat fijn dat er nu eens flink geld vrij komt voor het onderwijs. Gaan we het als enkelslag leren inzetten (zo snel mogelijk achterstanden wegwerken)? Of denken we dieper na en vragen we ons hard op af wat onze sturende opvattingen zijn over goed onderwijs en leren en of we het goede aan het doen zijn? Of durven we naar de onderliggende waarden en principes (drieslag leren) van ons huidige onderwijsstelsel te kijken en daar essentiële zaken te herzien, systemen drastisch aan te passen? (waarom hebben Scandinavische landen zo’n succes, wat zijn hun principes, wat doen zij anders? enz.)
Nog een leertaal voorbeeld
Tijdens een bijeenkomst op een v.o. school vertelde een docent lichamelijke opvoeding dat de ‘Cooper test’ nou niet bepaald het favoriete onderdeel was van de leerlingen (een coopertest is een oefening waarbij de conditie van een deelnemer wordt gemeten. De bekendste vorm daarvan is die waarin een hardloper in 12 minuten een zo groot mogelijke afstand moet afleggen). Zij gooide het eens over een andere boeg en prikkelde de leerlingen met de opdracht:
We gaan een looptest doen en je gaat hem zo doen dat je na afloop trots bent op jezelf!’
Resultaat: leerlingen (ook de zwakke lopers) kwamen veel verder dan bij lopen voor een cijfer!
Tot slot
Veel mensen uit allerlei sectoren, zo bleek uit mijn post, hebben behoefte aan een meer positieve benadering, een ander mentaal beeld van wat leren, ontwikkeling en groei kan zijn. Voor mij persoonlijk wil ik bijdragen aan hoe je kinderen/leerlingen/studenten naast kennis en vaardigheden, veerkrachtiger, vindingrijker, reflectiever en socialer kan laten worden in het leren, maar ook in het leven!
26 februari 2021
drs. Anton de Vries
- Powering Up Children: The Learning Power Approach to Primary Teaching, Carlzon en Claxton (2019)
- Eduardo Briceno Ted lezing (2017) https://www.ted.com/talks/eduardo_briceno_how_to_get_better_at_the_things_you_care_about
You may also like
Schoolleiders; organiseer een ‘white space’ voor je team
- by
- in Blog