Zoom in – Zoom uit
Wat als we met onze online tools zoals ‘Teams’ of ‘Zoom’ letterlijk gingen uitzoomen? We kijken naar alle gekte daar beneden in onze wereld: Lock down, scholen en winkels dicht, ouderen die hun familie missen, jongeren die het zwaar hebben, mensen in de zorg die het wereldwijd heel pittig hebben, politieke leiders die zich weinig aantrekken van mensenrechten en milieuafspraken, we kijken naar de vluchtelingen die nog steeds in erbarmelijke omstandigheden ergens op een eiland zitten, enz.…. Als we dan uitzoomen, kunnen we dan ook een ‘reset knop’ vinden voor alles?
Vermoedelijk niet. Ja we zullen de verbanden beter zien, hoe het een met het ander systemisch is gekoppeld. We zullen ‘plekken der moeites’ (Wierdsma) vaststellen. Maar er is al zoveel geanalyseerd! We weten eigenlijk best wel veel! We weten dat de aarde het zo niet langer volhoudt of beter, dat wij mensen het niet zullen overleven; de aarde zal zich uiteindelijk wel redden!
Zoom in
We moeten gaan inzoomen. We moeten reflecteren op onze aannames, op onze overtuigingen: kloppen ze wel? Wat heb ik te herzien? Hoe komt het dat ik, wij, krampachtig vasthouden aan iets wat niet duurzaam is? Waarom staan we niet echt in de leermodus (Briceno) en durven we het eigen leiderschap niet te pakken om er een betere, kleurrijkere wereld van te maken?
Gewoonten veranderen, soms een pijnlijk proces…
Wat richting kan geven, is minder op het eigenbelang, de (economische) profit te gaan zitten. De enorme winsten die sommige bedrijven weten te halen, wat hebben die in tijden van Corona nu echt gebracht? Ja dat we mensen financieel via belastingen – voor een deel – kunnen ondersteunen. De ‘belasting toeslagenaffaire’ heeft ook laten zien hoe de overheid – individuele verantwoordelijken – collectief ‘computer says no’ (Little Britain) antwoordde. Hoeveel ‘bruto nationaal geluk’ heeft ‘care for me’ nu opgeleverd?
‘Care for me and you’
We kunnen naar onze eigen kikkerlandje gaan kijken; hoe goed doen we het t.o.v. de rest van de wereld qua Corona cijfers, Pisa scores (onderwijs), qua… noem maar iets. Doen we het daar dan zo goed? Dragen wij Nederland bij aan een betere wereld?
‘Care for All‘
Transformatie naar betere tijden gaat alleen plaatsvinden als we ‘care for all’ durven toelaten; dat wil zeggen voor onze familie, de collega’s, ons Nederland EN voor Europa, de Wereld en het Milieu. Welk impact kan ik hebben op de ander, mijn omgeving, het milieu? Durf ik als politicus het verschil te maken door los van het partijprogramma, een keuze te maken voor ‘care for all’? Durf ik ook als leider van een bedrijf echt werk te maken van duurzaamheid? Durf ik ook andere keuzes te maken?
Herzien
Het zal veel reflectie, herzien, samenwerken, veerkracht, vindingrijkheid en vooral persoonlijk leiderschap vragen om te kantelen naar een socialere, betere en duurzamere wereld. Laten we vanaf 1 januari 2021 daar keihard voor gaan.
Fijne feestdagen,
Anton de Vries
17 december 2020