VC Sneek met eigen opgeleide meiden kampioen

'dame sneek kampioen

Twee weken geleden kroonde VC Sneek zichzelf tot kampioen van Nederland. Voor het eerst sinds 1992 ging de hoofdprijs weer naar Sneek. In een bomvolle Sneeker Sporthal, welke deed denken aan de legendarische wedstrijden in de jaren ’80 in de CKanhal, werd Eurosped aan de kant gezet. 7 van de 10 meiden komen uit de eigen opleiding. Een proces van ongeveer 10 jaar werd met dit kampioenschap bekroond. Mooi dat coach Petra Groenland ook bewust de hele club eerde met dit succes.

foto

Succes komt niet vanzelf. Met eigen kweek ver willen komen, betekent vooral een goede visie neerzetten, geschikte (jeugd)trainers en kader zoeken en behouden, doorzettingsvermogen tonen. Het betekent ook niet zomaar spelers van buiten aantrekken (bijvoorbeeld om dat je als club toevallig wat meer financiele speelruimte hebt), maar naar binnen toe duidelijk laten zien dat een ieder een kans krijgt. Bovendien door de binding met eigen spelers, zijn er ook veel supporters die willen kijken bij hun eigen helden.

Juist als dan de eerste successen zich aandienen, moet je kritisch kunnen blijven kijken naar je eigen opbouw in de club. Hoe is de doorvoer naar boven? Komen er bijvoorbeeld elk jaar twee nieuwe spelers door? Hoe is het in de brede basis daaronder? Blijven kinderen graag bij de club? Als er onvrede is, waar komt die vandaan?

Recent onderzoek
In een recent onderzoek van de George Washinton University (2014) kwam naar voren dat 9 van de 10 kinderen aangaven dat ‘plezier‘ de factor was waarom dat ze aan sport deden. Wat plezier voor hen inhield kwam in onderstaand plaatje naar voren:

Aspen-Inst-what-kids-enjoy-about-play-1024x197

De top 3 bestaat dus uit ‘proberen je best te doen’, ‘dat je coach je met respect behandelt’ en ‘dat je speeltijd’ krijgt. Van ‘op de bank zitten’ is trouwens nog nooit iemand beter geworden is mijn mening. Zeker niet hoog staat ‘winnen’!

Pedagogische kant
De pedagogische kant van jeugdtrainers en begeleiders is dus een belangrijk item voor de ‘klant’, de jeugdsporter. Vanuit die brede basis kunnen alleen de toppertjes blijven komen. Maar ook voor het plezier om te blijven sporten (ook als je niet hoog kunt komen) en fit te blijven, zijn deze basis aspecten erg belangrijk.

Goede coach
In het zelfde onderzoek gaven kinderen ook aan wat zij graag in een goede coach zien:

what-kids-want-from-coaches

Mijn stelling is dat de beste trainers bij de basis moet neerzetten. Dit houdt voor mij dan ook in dat dit trainers moeten zijn die pedagogisch handig zijn, kinderen bemoedigen, geloven in de ‘growth mindset’ (zie eerdere blogs), een positief voorbeeld zijn, duidelijk en eerlijk zijn en het woordje ‘talent’ niet voor in de mond hebben, maar juist complimenten geven op inzet, goed sociaal gedrag enz.

Misschien zijn dit dan vooral de zaken die alle clubs nog eens goed kunnen screenen en via cursussen en thema avonden trainers en kader kunnen laten bijscholen.

 

Met sportieve groet

 

Anton de Vries,

Schrijver ‘Duim omhoog’

meer info www.antondevries.com
antondevries01@gmail.com

http://changingthegameproject.com/why-kids-quit-sports/

 

Reacties staat uit voor VC Sneek met eigen opgeleide meiden kampioen