Opmerkelijke prestaties geïmiteerd?

Max Verstappen wint de Grand Prix in Barcelona en het lijkt of veel nationale atleten zijn voorbeeld volgen door ook opmerkelijke prestaties neer te zetten. De volleybaldames plaatsen zich voor Rio, Bertens wint de WTA in Neurenberg en verslaat de nr 3 van de wereld bij Roland Garros, Daphne Schippers zet een ijzersterke tijd neer bij de FBK games, de zwemploeg zet een puike prestatie neer bij het EK zwemmen en Kruijswijk doet een goede gooi naar de Giro. Dit alles voltrekt zich binnen enkele weken! Toeval?
max verstappen

Eerder heb ik het al eens gehad over ‘the complexity of greatness’(Scott Barry Kaufman, 2013). Hij noemt een flink aantal elementen die van invloed kunnen zijn op ‘greatness’.
– Te denken valt aan het flink aantal uren dat er gewoon in gestopt moeten worden.
– Dat ‘deliberate practice’ (gericht oefenen) belangrijk is
– Maar hoe moeten we genetische aspecten interpreteren bij de bereidheid om hard en veel te willen trainen? Passie en doorzettingsvermogen zijn belangrijk, maar waar komen deze karaktertrekken vandaan?
– De omgeving kan leiden tot overdreven verschillen, zoals wanneer de kinderen het langere kind (genen)kiezen voor het basketbalteam op de basisschool.
– De complexiteit stopt hier nog steeds niet. Per definitie zullen zeer weinig mensen het excellentie niveau in een domein bereiken en geen twee wegen ernaartoe zullen exact de zelfde zijn. Het feit dat 2 mensen het zelfde niveau via verschillende routes kunnen halen doet weer nieuwe vragen oproepen. Is er bij alle domeinen ‘creativity for greatness’ nodig?  Is  iemand, zoals de gouden medaille winnaar van de 100 meter sprint, gewoon ‘klasse’ door dat hij/zij sneller is dan alle andere concurrenten dat jaar?
–  En dat is nog alleen maar ‘talent en gericht oefenen’. Hoe zit het met het volledige scala van levenservaringen en vroege ontwikkel ervaringen – waarvan sommige vrij hard en traumatisch zijn – die daardoor een drive en passie zijn gaan vormen? (Ludwig, 2003; Simonton, 2009) . Wat is de invloed van mentaliteit, stress, en stereotypering op cognitie en prestaties? (Aronson & Juarez, 2012; Beilock, 2011; Dweck, 2007) Hoe zit het met de mogelijkheden en gewoon puur geluk? (Gladwell, 2008)

Communication, conceptual artwork

Spiegelneuronen?
Interessant vind ik in dit verband om nog na te denken of het buitengewoon succes van Max Verstappen andere (top)sporters onbewust heeft geïnspireerd om net die laatste 5% er uit te persen voor een buitengewone prestatie? Heeft Max zoveel spiegelneuronen  uitgezonden dat Ranomi, Sebastiaan, Steven, Kiki en de volleybalsters en anderen deze ongemerkt hebben ‘geïmiteerd’? (spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden wanneer je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in de hersenen als bij degene die de actie uitvoert)

Ci9nTJYWsAAHeww

In dat geval wens ik Max nog vele opmerkelijke resultaten toe voordat de spelen in Rio plaatsvinden, zodat Nederlandse sporters het niet alleen uitzonderlijk goed gaan doen, maar ons ook veel inspiratie geven.

 

Anton de Vries

antondevries.com

 

 

Reacties staat uit voor Opmerkelijke prestaties geïmiteerd?