‘Building Sports Power’

inge dekker

Wat is er met Inge dekker gebeurd dat zij zo anders in haar sport staat, dat zij volop aan het presteren is.

Inge dekker is door haar eigen trainer Martin Truijens alleen de wereld in gestuurd; ze zwom maar liefst 56 races , 28 finales in 1 maand tijd, waarbij ze 27 medailles waarvan 23 keer goud won!! ‘Racen leer je door racen’ adus Joop Alberda, directeur bij de zwembond.

Comfort, discomfort en panic zone

Voor Inge was dit vooral ‘uit je comfortzone’, op je gevoel en jezelf vertrouwen, reflecteren, zelfregulatie zonder stress dat alles resulteerde in deze spectaculaire ontwikkeling bij haar.

comfort struggle zone

Building Learning Power

Eerder vertelde ik al iets ver het succesvolle leer concept Building Learning Power. Dit leerconcept slaat volgens mij niet alleen op school of studie situaties, maar ook op ontwikkeling van persoonlijk leiderschap en je handhaven in allerlei omstandigheden zoals in de (top)sport.

Growth mindset

Growth mindset

Het geloof dat je ergens beter in kunt worden en dat talent (capaciteiten) slechts het beginpunt is van ontwikkeling staat daarbij centraal. Je moet je natuurlijke capaciteiten trainen en zoals bij Inge Dekker letterlijk uit je ‘gespreide bedje’ worden geduwd en in ‘kritische situaties’ worden geplaatst, zaken zelf regelen (in verschillende landen met andere gewoonten).

Daar waar ik met vele professionals van verschillende scholen in het Noorden vanuit Building Learning Power werk met de eerder genoemde 3 zones en leren daarbij o.a. zichtbaar maak (‘Wat heb je nodig om uit je comfort zone te komen? Wat helpt me om niet in de stress zone te zitten’?), zo kan je ook sporters helpen om zicht op hun ontwikkelproces te krijgen. Daarmee geef je sporters taal om zelf de regie te nemen op hun ontwikkeling.

Als je kijkt wat Inge Dekker aan ‘leercapaciteiten’ heeft moeten aanspreken en ontwikkelen, dan is het denk ik niet verwonderlijk dat zij zo’n  sprong heeft kunnen maken.

Brein poster NL marks

Ze heeft tijdens haar reis vermoed ik vaak moeten besluiten of ze iets alleen zou aanpakken of dat het handiger was om samen iets te doen. Wanneer zoek ik contact met m’n trainers, thuis front wanneer niet? Wie kan me hierbij helpen, of kan ik dit alleen oplossen?
Ze heeft voortdurend moeten reflecteren op haar wedstrijden; essenties benoemen: wat deed ik goed wat kan beter, hoe pak ik dit aan. Alles moest worden gepland, maar hoe ga ik om met een verandering in de planning? enz.
Voortbouwen op het proces wat al gaande was, jezelf en anderen voortdurend vragen stellen die voor jou betekenisvol zijn. En uiteraard zeer veel veerkracht tonen, kunnen doorzetten, gefocust blijven (ondanks vermoeidheid) en afleidingen zorgvuldig hanteren.
Deze reis heeft haar ongetwijfeld geleerd wat haar daarbij hielp en wat niet.

Luister naar dit prachtige korte interview en kijk daarbij nog eens naar het model van Building Learning Power….

http://nos.nl/audio/719731-inge-dekker-onvermoeibaar.html

Meer weten, neem coantact op via
www.antondevries.com of via antondevries01@gmail.com

 

Reacties staat uit voor ‘Building Sports Power’